انتقاد سازنده، پی گیری امور مردم و انعكاس خدمات و زحمات خدمتگزاران نظام، ازجمله مواردی است كه هم دولت و هم مردم در صفحات منتشره شده رسانه ها بدنبال آن هستند تا براساس آن بتوانند با اطلاع رسانی سازنده، مسیری را برای اصلاح امور، تقویت نقاط قوت و حذف نقاط ضعف بیابند، اما متاسفانه در مرور برخی مطالب انعكاس یافته در رسانه ها نه تنها ردپایی از اطلاع رسانی پیرامون خدمات مسوولان دیده نمی شود بلكه انتقاد سازنده و كارشناسانه نیز جای خود را به تهاجم و اتهام زنی داده است و این رسانه ها با انتخاب تیترهای جهت دار و معنادار حكم مطلب را قبل از مطالعه خواننده صادر می كنند و دیگر احتیاجی نیست خواننده خود نتیجه بگیرد، چراكه مستندات برای دادن حكم از سوی رسانه و نویسنده مطلب كافی به نظر می رسد!
این نوع عملكرد برخی رسانه ها انسان را به یاد تئوری های ارتباطی مربوط به دهه ها 40 و 50 میلادی می اندازد كه خواننده را تنها یك مخاطب منفعل می دانستند و تلاش داشتند با تزریق اطلاعات او را محصور خود كنند، اما این تفكر مدتهاست منسوخ شده و مخاطب امروز با دیدی وسیع و سطح مطالعه ای گسترده، خود به قضاوت می نشیند و در مورد مطالب تصمیم می گیرد، كاری كه در گذشته كمتر انجام می داد.
دنیای امروز نه پذیرای رسانه های خودباخته است و نه مهاجم، امروز دیگر سیاه نمایی و مسكوت گذاردن خدمات راه به جایی نمی برد و این انتقاد سازنده و پویاست كه ذهن ها را بسمت خود جلب می كند. در این رابطه در دو هفته مجزا مطالب منتشره در دو رسانه روزنامه تهران امروز و خبرگزاری مهر در باره عملكرد دولت مورد بررسی قرار گرفتند و نتایج زیر بدست آمد.
** هفته اول از تاریخ شنبه 6/03/91 تا پنج شنبه 11/03/91
در بررسی روزنامه تهران امروز نتایج نشان داد:
31 مورد مطلب علیه دولت منتشر شده بود كه براساس این میزان مطلب می توان گفت، بطور میانگین روزانه 5 مطلب علیه دولت در این نشریه انتشار یافته است.
74 درصد مطالب بصورت مستقیم علیه دولت موضع گیری داشته اند و با روتیترها و تیترهای جهت دار خواننده را از همان ابتدا بسمت داوری خود می كشانند.
نزدیك به 39 درصد(12 مطلب) مطالب علیه دولت در صفحه 3، نزدیك به 10 درصد(سه مطلب) در صفحه یك منعكس شده بود و در بین مطالب منتشره، 16 درصد مطالب موردنظر از منابع دیگر ازجمله خبر آنلاین، عصر ایران، خبرگزاری مهر و سایت الف نقل شده بود و 83 درصد مطالب، تولیدی بودند.
45 درصد مطالب با استفاده از تیترهایی با موضوع اقتصادی دولت را خطاب قرار دادند و در مواردی با استفاده از تیتر اقتصادی مواضع سیاسی را به نقد كشیدند.
بررسی ها در خبرگزاری مهر نشان داد كه در طول مدت بررسی دو روز 9 و 8 خرداد؛ 12 عنوان مطلب علیه دولت منعكس شده كه بیشترین مطلب روز نهم خرداد انتشار یافته بود. 33 درصد مطالب موردنظر از منابع دیگر نقل شده است و 67 درصد مطالب تولیدی خود خبرگزاری مهر است.
75 درصد مطالب مستقیما دولت را خطاب قرار داده اند، و از نظر موضوعی 33 درصد مطالب با استفاده از موضوعات اقتصادی و 67 درصد باقی مانده با موضوعات سیاسی، فرهنگی دولت را خطاب قرار داده اند.
**هفته دوم شنبه 13/3/91 تا پنج شنبه 18/3/91 (با در نظر گرفتن تعطیلی 14 و 15خرداد)
در بررسی روزنامه 'تهران امروز' نتایج زیر بدست آمد:
15 مورد مطلب علیه دولت منتشر شده بود كه براساس این میزان مطلب می توان گفت، بطور میانگین روزانه 3.75(با در نظر گرفتن تعطیلی 14 و 15 خرداد) مطلب علیه دولت در این نشریه انتشار یافته است.
67 درصد مطالب بصورت مستقیم علیه دولت موضع گیری داشته اند و نزدیك به 40 درصد( 6 مطلب) مطالب علیه دولت در صفحه 3، نزدیك به 20 درصد(سه مطلب) در صفحه یك منعكس شده بود و در بین مطالب منتشره، 26 درصد مطالب موردنظر از منابع دیگر ازجمله خبر آنلاین، فارس، مهر و جهان نیوز نقل شده بود و 74 درصد مطالب، تولیدی بودند.
53 درصد مطالب با استفاده از تیترهایی با موضوع اقتصادی دولت را خطاب قرار دادند و 47 درصد مطالب به موضوعات حاشیه ای دیگر پرداخته است كه 20 درصد از كل مطالب(سه مطلب) نام رییس جمهوری در تیتر آمده است.
بررسیها در خبرگزاری مهر(ازجمعه 12 خرداد تا پنج شنبه 18 خرداد) نشان داد كه در طول مدت بررسی؛ 15 عنوان مطلب علیه دولت منعكس شده كه بطور میانگین روزانه 2.5 مطلب علیه دولت انتشار یافته است. 7 درصد مطالب مورد نظر از منابع دیگر نقل شده است و 93 درصد مطالب تولیدی خود خبرگزاری است.
53 درصد مطالب مستقیما دولت را خطاب قرار داده اند و از نظر موضوعی 80 درصد مطالب با استفاده از موضوعات اقتصادی و 20 درصد باقی مانده به طور غیرمستقیم موضوعات اقتصادی را مستمسك قرار داده اند تا دولت را نه با رویكرد كارشناسی كه با دیدگاهی سیاست زده نقد كنند.
اطلاع**149**1717**9123